info@carnivalnews.net

Tupakanpolton lopettaminen kannattaa

Vaikka monissa elokuvissa pelaamiseen on vuosikymmenten aikana yhdistetty tupakointi, me voimme kokemuksesta sanoa, ettei se kannata. Siis tupakoinninn ja pelaamisen yhdistäminen, eikä edes se tupakointi itsessään. Tupakointihan on laskenut roimasti niistä Suomenkin 40-luvun ajoista kun lähes 80% miehistä tupakoi. Nykyään 2020-luvulla vain reilut 12% miehistä ja reilut 9% naisista tupakoivat aktiivisesti – mikä on ihan hyvä, mutta johtaa vieläkin turhiin tupakasta ja passiivisesta tupakasta johtuviin sairauksiin ja niiden kautta jopa kuolemiin.

Miksi sitten tupakointi on yhdistetty useasti pelaamiseen? Molemmilla asioilla on aina ollut vähän ”pahan pojan” maine. Viimeiset vuosikymmenet ympäri maailman ollaan tiedetty, että tupakointi ei ole terveellistä, vaikka jopa Suomessa sitä aikoinaan mainostettiin terveystuotteena. Nykyäänkin tupakointi on maailmanlaajuisesti miljardien dollareiden liiketoimintaa ja varsinkin köyhissä maissa on vielä alueita, joilla miehistä yli 70 % tupakoi päivittäin!

Miten sitten tupakasta voi päästä eroon, miksi siitä pitää päästä eroon, ja mitä tilalle? Iso ongelma nimittäin tupakoitsijoille on nimenomaan se, että tupakasta on tullut tapa arkielämään! Yksi vaihtoehto on aloittaa tupakanlopettaminen siirtymällä toiseen tuotteeseen, kuten nikotiinipusseihin. Niiden avulla entinen tupakoitsija saa vielä sen tarvitsemansa nikotiiniannoksen, mutta ei enää tupruttele savuja ympäriinsä. Nikotiininuuskan tilaaminen laillisesti Suomeen on nykyään todella yksinkertaista ja helppoa, ja entinen tupakoitsija tai tupakanpolttaa lopetteleva voi tilata vaikka kolmen kuukauden oman käytön verran tuotteita kotiin.

Tupakan huonot puolet

Monet tupakoitsijat sanovat tarvitsevansa hermosauhuja, ja siksi pitävänsä tupakkataukoja ja polttavansa. Näille tupakoitsijoille kun kertoo, että se on itseasiassa tupakka, jonka ainesosillaan saa aikaan kehossa stressitilan, ja itseasiassa ne hermosauhut itseasiassa vain lisäävät sitä perustaakkaa, ei välttämättä päästä eteenpäin tupakoinnin lopettamisessa. Mutta siinä vaiheessa kun tupakoitsija itse haluaa lopettaa, ja vähitellen ymmärtää hermosauhujen toimivan vain eräänlaisena pakokeinoja tilanteesta, aletaan purkaa ongelmaa ja kenties nopeastikin löytää uusi keino näiden tilanteiden hallintaan – joillakin se voi jopa olla vain purukumi, toisilla jokin toinen tapa.

Tupakka auttaa syömisessä, kyllä, nimittäin se vähentää ruokahalua ja vie makuaistin. Eli siinä vaiheessa kun tupakoitsija lopettaa, palautuu suun makuaisti ja samalla myös ruokahalu. Tämä johtaakin monella lievään lihomiseen, ennen kuin huomaa tilanteen ja alkaa hieman enemmän seurata omaa syömistään. Tupakoitsijat eivät välttämättä lopetettuaan edes itse huomaa muutosta, mutta jos joku heille tästä sanoo, niin sitten tapahtuu myös huomaaminen. Sama on myös oluiden ja viinien suhteeen, eli tupakanpolton lopettamisen jälkeen vasta tiedät, miltä juomasi nautintoaineet oikeasti maistuvat!

Keski-ikäisenä pitkään tupakoineet ihmiset näyttävät noin kymmenen vuotta ikäistään vanhemmilta ja tupakoinnin lopettamisen jälkeen iho palautuu kohtuullisen nopeasti. Pian tupakoinnin lopettamisen jälkeen verenpaine ja sydämen syke palaavat nopeasti normaalitasolle. Muutamassa päivässä keuhkot alkavat poistaa limaa ja hengittäminen sekä hengästyttävä liikunta helpottuvat. Maku- ja hajuaistisi paranevat. Useiden sairauksien riski pienenee. Viiden vuoden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta sydänkohtauksen riski on puolittunut. Keuhkosyöpäriski on puolittunut kymmenen vuoden kuluttua. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina! Samalla kun keho alkaa oman palautumisensa on hyvä itse myös muokata omaa arkeaan:

  • lisätä ulkoilua, vaikka vain kävellen
  • lisätä unta arkenakin
  • seurata omaa syömistään, ettei syö liikaa sokereita, rasvoja tai suolaa
  • muutenkin pitää itsestään paremmin huolta

Tupakka ja pelaaminen

Miksi sitten kannattaisi lopettaa tupakointi jos pelaa? Ensinnäkin oma keskittymiskyky on laskenut tupakoinnin takia, ja lopettaessasi tupakoinnin yleiskuntosi nousee ja samalla keskittymiskyky voi parantua – joten pelaamisen kannalta on itseasiassa jopa suositeltavaa, että et enää tupakoisi. Entisen tupakkatauon sijasta pidä venyttelytauko ja ota pari palaa porkkanaa tai juo lasi vettä – ne kaikki ovat satakertaa parempia vaihtoehtoja kehoasi ja mieltäsi ajatellen kuin tupakka.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.